Loading...

Liberty House

Beautiful Modern Maine Home

Sensible & Engaging Retirement Living

Inspired by the natural landscapes of rural Maine, Liberty House is designed for comfortable and connected retirement living. At a modest 1,440 square-feet, the series of shed roofs, large windows, and smart spaces provide an interior sense of grandeur. Gradual vaulted wood ceilings open every space providing a calming, non-claustrophobic quality. This passive solar home has a light & open breathing quality that the homeowners say feels enriching even on gloomy days or during the winter shorter daylight hours. Liberty House is smoothly divided into seven spaces: entry area, bathroom, bedroom, hallway, den, kitchen, and living space. The bedroom and main living spaces are positioned away from the road, providing privacy and reducing noise. Located in a rural community of traditionally styled New England homes, Liberty House has become a local icon recognized and admired by many people in the mid-coast Maine area. Strangers traveling by often toot their horn, give a thumbs up, or stop in asking for a tour.

a-place-to-take-off-boots
Every detail matters

Purposefully-designed custom spaces and built-in features create ease, efficiency, and engagement during all daily activities

winter-flowers
Enjoy the outdoors from within

With sunlight and warmth pouring into the home during the colder months, the residents feel as if they were outdoors yet are protected from the elements

50th
Happily ever after

A single-level floor plan, wide hallways and doors, open spaces, and an ADA accessible bathroom provide peace of mind & easy mobility as the occupants age

Energy Efficiency & Sustainability

The energy efficiency and sustainability strategies for Liberty House were all about a balanced approach: to make the home as green as possible all while staying within the homeowners' specific budget. Rather than compensating for energy consumption with alternative energy technologies such as solar panels or liquid solar arrays, Liberty House uses smart design strategies to reduce its overall energy needs. With passive solar heating design, the sun’s natural energy is harvested to reduce the home heating costs. This combined with radiant hydronic floor heating, a slab floor mass for storing the passive solar heat, and an advanced building envelope result in a home with very low monthly heating bills, especially considering the site's cold and cloudy Northern climate. Passive ventilation, roof overhangs, and proximity to deciduous trees keep the home naturally cool during the hot and humid summer months without the use of fans or an air conditioner. Natural day lighting and interior light sharing strategies reduce the need for electric lighting, even on cloudy days.

“Sun Smart Heating”

Liberty House is the first Greenovision-designed home to include a combined heating approach of passive solar design and radiant hydronic floor heating, a strategy we call, “Sun Smart Heating.” Passive solar heating captures the sun’s natural energy to reduce the home’s heating costs. The energy-efficient radiant system provides even warmth throughout the home, even on the coldest, cloudy days.

Natural Lighting

There are many different natural light sharing strategies throughout this home, which reduce the need to run energy consumptive light bulbs during the day and also create safer spaces. According to one study, “participants reporting inadequate natural light in their residences were 1.5 times as likely to report a fall when compared with those satisfied with the light levels in their homes.”

Environmental Design

Silhouetted by Haystack Mountain, the building’s largest and most notable feature is a series of three shed roofs pitched at an angle that mimics the mountain’s slope. The shed roofs adjust in height and open to large picture windows that capture a panoramic view of Haystack. With sunlight and warmth pouring into the home, the residents feel as if they were outdoors.

Reused Foundation

Before Liberty House was built, the site had been occupied by a double wide manufactured home,which sat atop a sturdy concrete foundation. From the very onset of the design phase, Greenovision considered how to reuse the existing foundation for the new home. By reusing the concrete foundation and adding concrete to reposition the new home, the homeowners saved money and avoided the environmental damages resulting from concrete disposal and manufacture.

Local & Long-Lasting Materials

Materials were carefully selected for durability and life-cycle considerations with the motto, “Think Globally, Act Locally,” taken to heart. Locally grown and milled materials were used whenever possible, reducing travel and shipment distances, resulting in an overall lower material carbon footprint.

Drawings Reduce Waste

Greenovision uses computer modeling to create detailed cut lists and a “kit-like” construction package, resulting in a semi-modularized construction method. This is a service not provided by many architecture firms. These dimensioned diagrams reduce construction time and labor costs, make material estimation faster and more accurate, and reduce material waste.

Construction Process

Built while Greenovision was still a design-and-build firm, friends, family, and local craftsmen were hired making Liberty House a true community project. The homeowners, new to the area, connected with their neighbors and friendships were made. In addition, local builders travel less, helping to reduce the home’s overall carbon footprint.

Renderings

A word from the homeowners

``In 2006 we contracted with Mark and Emily to design a modern, energy efficient home that would be aesthetically pleasing and that blended in with the environment. We are a retired couple who wished to live in a house that provided vistas, was bright and airy and was designed to accommodate us as we aged. Construction began in April of 2007 and we moved in in late December. Since then we have enjoyed every aspect of our home. Our home is surrounded by mature trees: birches, maples, fir, and oaks. What I love is that Mark helped us to save these trees when the former building was taken down. He took into account how they would look during the passing seasons. Every window frames one of these magnificent trees as if it were an artwork. We are not the only lovers of our home and its design. Many people stop, photograph our home, or ask if they can see the inside... we are always welcoming to these people. We have been asked if our home is in keeping with our community, a typical old New England town of colonials. We always answer, 'Yes.' This house represents the times that we now live in. A house where warmth is within, but nature is invited to charm us with its passing array of colors by being invited through its windows. The Greenovision design has served us well. This is our forever home! We highly recommend Greenovision.`` -Lou and Sue, Liberty House Owners

trees

Designer – Greenovision    General Contractors – Lou & Mark Pelletier    Electrical – Philip Pelletier    Framing & siding team – Mark Pelletier, Rob Brown, Jack McCarthy    Interior trim – Rob Brown, Ken Winslow, Mark Pelletier    Concrete work – Joey Thornely    Radiant Heating – Matthew Wheeler, Norm Walters    Excavation – Steve Lucas    Metal roof – Brian Mitchell    Drywall – Pete Philbrick    Painting – Emily Varmecky    Engineering advice – Alfred Hodson    Courier – Sue Pelletier